30 Temmuz 2009 Perşembe

De Niro vs. Pacino Vol.1

Sinemanın son 30-40 yılına bakıldığında iki büyük aktör göze çarpar. Hemen hemen aynı yaştadırlar. Benzer filmlerde oynamışlardır, çok karizmatiklerdir ve en büyük iki aktör olarak kabul edilirler. Peki hangisi daha büyüktür? Sanırım bir sinemasevere sorulabilecek en zor soru bu olsa gerek. Blogda zaman zaman iki devin benzer performanslarından yola çıkarak bu konu üzerinde çeşitli analizler yer alacak.


Öncelikle biraz bilgi vermek gerekirse Pacino 25 Nisan 1940 doğumlu ve İtalyan asıllı; De Niro ise 17 Ağustos 1943 doğumlu ve herkesin bildiğinin aksine İtalyan değil İrlanda asıllı bir oyuncu. Pacino 8 kez aday gösterildiği oscarı 1 kez , De Niro 6 kez aday gösterildiği aynı ödülü 2 kez kucaklamış. İkili 3 filmde birlikte arz-ı endam etmişler; The Godfather 2 (karşılıklı sahneleri yok), Heat (iki tane karşılıklı sahneleri var ama yüzyüze gelmemeye özen göstermişler) ve de Righteous Kill (tam anlamıyla karşılıklı oynadıkları ilk film). Robert De Niro 70 küsur Al Pacino ise 40 küsur filmde oynamış.

İkiliyi ilk karşılaştırmamız The Godfather filmlerindeki performanslarıyla ilgili olacak. Pacino serinin 3 filminde De Niro ise sadece 2 bölümünde oynuyor. Doğal olarak Pacino'nun serideki önemi De Niro'dan çok daha önemli. Pacino o serinin başlarındaki iyi kalpli, saf Michael'dan, özellikle ikinci filmde tavana vuran o acımasız Michael'a geçişi harika sergiliyor. Bu evrimin ilk belirtisini restoranda McCloskey ve Solazzo'yu öldürdüğü sahnede görüyoruz. O sahnedeki serinkanlı ve kendinden emin duruşu harika bi şekilde bizlere yansıtmış Pacino.


De Niro ise ikinci filmde Michael'ın babası Vito Carleone'yi canlandırıyor. Birinci filmde Marlon Brando'nun oynadığı bu karakterin gençlik yıllarını ve yükselişini öyle bir oynuyorki gerçekten de kendinin Marlon Brando'nun genç hali olduğuna inandırıyor insanı. De Niro'nun bu performansı olmasa Godfather 2 oldukça eksik kalırdı demek yanlış olmaz. Zaten birinci filmde Marlon Brando ikinci filmde de De Niro'nun filmin yükünü taşıyor olması seride bu iki filmi öne çıkarıyor. Şahsi kanaatim üçüncü filmde Pacino'nun yanında Brando ve De Niro kadar büyük bir oyuncu bulunmadığı için bu filmin diğerlerine nazaran oldukça yavan kaldığı yönünde.. Konuyu daha fazla dağıtmadan şunu söyleyebiliriz. Bu seride Pacino ne kadar efsanevi bir karakter sergilemişse De Niro da kendi rolünü o kadar başarılı oynamıştır (tıpkı Brando'nun ilk filmde yaptığı gibi..).

Sonuç olarak De Niro ikinci filmde oynadığı rolüyle en iyi yardımcı oyuncu oscarını kucaklamış, Pacino hem birinci hem de ikinci filmde en iyi erkek oyuncu ödülüne aday gösterilmesine rağmen eve elleri boş dönmüştür. Son kertede ise Michael Carleone rolünü yönetmen Cappola'dan hem Pacino hem De Niro istemiş fakat Cappola rolü Pacino'ya vermiştir. Sanırım bu karar bölümün kazananı bizlere ilan ediyor: "Al Pacino"





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder