30 Temmuz 2009 Perşembe

Dog Day Afternoon (1975)

Al Pacino'ya en beğendiği performansını hangi filmde sergilediği sorulduğunda cevabını vermiş. Gerçekten de Pacino en ihtişamlı oyunculuklarından birini bu filmde gösteriyor bizlere. Banka soygununa başladıkları sahnede silah çıkarırken sergilediği sakarca hareketler, filmin sonunda uçak sesleri arasındaki çaresiz bakışları ve en çok da banka önündeki kalabalığı coştururken attığı "Attica!" çığlıkları (ki bu Attica meselesi de ayrı bir postun konusu olsun..) onun neden sinema tarihinin en büyük iki üç aktöründen biri olduğunu bize kanıtlıyor. Aslında filmde hiç göze batmadan döktüren bir isim daha var: John Cazale. Kariyerindeki (zaten 6 filmi var) en iyi performansının bu olduğunu söylemek hiç de yanlış olmaz. O sürekli patlamaya hazır, tedirgin ve yer yer asabi halleri, o titrek bakışları, Al Pacino hangi ülkeye gitmek istersin diye sorduğunda verdiği Wyoming cevabındaki saflığı bilmem başka bir aktör onun kadar güzel sergileyebilir miydi..


Film bilindiği gibi gerçek bir hikayeden uyarlanmış. Peki bu hikaye ne? Al Pacino'nun canlandırdığı John Stanley Wojtowicz (filmdeki ismi Sonny Wortzik) gerçekten filmleştirilmeyi hakedecek kadar ilginç bir hayata sahip.

Solda Al Pacino sağda ise John Stanley Wojtowicz

1967 yılında Carmen Bifulco ile evleniyor ve bu evlilikten 2 çocukları oluyor. 1969 yılında ayrılıyorlar. İşi ilginç kılan olay ise bundan sonra gerçekleşiyor. 1971 yılında bir italyan yortusunda transeksüel Elizabeth Eden (ki gerçek ismi Ernest Aron) ile tanışıp 1971 yılında da evleniyor.

Elizabeth Eden ve John Stanley Wojtowicz'in nikah töreni

Elizabeth cinsiyet değiştirme ameliyatı olmak istiyor ama parasızlıktan bu operasyon gerçekleşemediği için bir kaç kez intihara teşebbüs ediyor. 20 Ağustos 1972'de bir kez daha intihara kalkışıyor ve kurtarıldıktan sonra hastahanenin psikiyatr servisine yatırılıyor. Wojtowicz burada Elizabeth'le görüşüyor ve onu banka soymaya iten olay gerçekleşiyor; Elizabeth eğer ameliyat olmazsa tekrar intihar edeceğini söylüyor. Ve olay böylelikle başlıyor: 22 Ağustos 1972'de Wojtowicz, Sal Naturile (filmde John Cazale tarafından canlandırılıyor) ve bir arkadaşları (kim olduğu bilinmiyor çünkü soygun başlamadan tüyüyor) Brooklyn'deki Chase Manhattan isimli bankayı soymaya girişiyorlar. Soygun girişimi ellerindeki rehineler sayesinde 14 saat sürüyor. Wojtowicz filmde de görülebileceği üzere bankacılık konusunda bilgili birisi. İronik bir şekilde Wojtowicz bazı planları bir kaç gün evvel izlediği ve başrolünü Al Pacino'nun oynadığı The Godfather filminden ilham ediniyor. Olayın sonunda haydutlarımız ünlü oluyor.

John Stanley Wojtowicz ve polisler şartları konuşuyor..

Wojtowicz tutuklanıyor, Sal ise olayın son anlarında FBI tarafınfan öldürülüyor. Wojtowicz 23 Nisan 1973'de 20 yıl hapis cezasına çarptırılıyor. 7.500$ karşılığında olayın filme çekilmesiyle ilgili yapımcılarla anlaşıyor ve parayı Elizabeth'e veriyor ki cinsiyet değiştirme ameliyatını gerçekleştirebilsin. Aynı yıl Elizabeth 41 yaşında Aids'ten hayata veda ediyor. Film 1975 yılında gösterime giriyor. Wojtowicz'i (filmde Sonny Wortzik) Al Pacino, Elizabeth'i (filmdeki ismi Leon) Chris Sarandon, Sal'ı ise John Cazale oynuyor. Wojtowicz filmi izledikten sonra New York Times'a bir mektup göndererek filmdeki olayların sadece yüzde otuzunun gerçek olduğunu belirtiyor. İtirazları ise karısının (kadın olanın) çok şişman gösterildiği ve olay olduğunda hiç bir şekilde onunla görüşmediği, zaten 2 yıldır ayrı oldukları, annesiyle hiç konuşmadıkları ve polisin karısı Carmen'le görüşmek istemesine rağmen buna izin vermediği yönünde. Ayrıca filmde alttan alta verilen Wojtowicz'in Sal'ı sattığı imasının hiç bir şekilde gerçek olmadığı.. 2006 yılında ise filmin senaryosunu yazan Frank Pierson, senaryoyu yazarken olayların aslını daha iyi öğrenebilmek için Wojtowicz ile defalarca görüşme talebinde bulunduğunu ama kendine yeterli para ödenmediğini düşünen Wojtowicz'in bu görüşmeleri kabul etmediğini açıklıyor. 2001 yılında New York Times Brooklyn'de rahat bir yaşam süren Wojtowicz ile son ropörtajını yapıyor. 2 Ocak 2006 yılında da kanserden ölüyor.

Trivia

* Al Pacino ve Chris Sarandon'un filmde yaptıkları telefon konuşması doğaçlama gerçekleşmiş..
* Filmde John Cazale tarafından canlandırılan Sal soygunu yaparken 18 yaşındaymış..
* Gerçek olayda haydutlarımız bankadan 213.000$ çalmışlar..
* Filmde, girişinde çalan Elton John'un Amoreena isimli şarkısından başka müzik yok..
* Film aslında çok soğuk bir havada çekilmiş ve açık alanlardaki sahnelerde oyuncuların ağzından buhar çıkmaması için sürekli buz yedirilmiş..
* Gerçek senaryoda Al Pacino'nun transeksüel sevgilisiyle uzun bir elveda öpüşmesi gerçekleştirmesi düşünülmüş ama Al Pacino bunu reddetmiş ve telefon konuşmasının yeterli olacağını söylemiş..
* Al Pacino'nun filmdeki performansı Empire dergisinin 2006 yılında yaptığı tüm zamanların en iyi 100 performansı listesinde 4. sırada yer almış..
* Film için ilk düşünülen isim "Boys in the Bank" imiş ama bunun film için biraz hafif kaçacağı düşünülerek "Dog Day Afternoon" isminde karar kılınmış..
* Film çekilirken Al Pacino filmi bırakmayı düşünmüş ve rolü Dustin Hoffman'a önerilmiş..
* Filmin bir yerinde Sal sigara içen banka görevlilerinden birisine sigara içmemesini bunun onu öldüreceğini nasihat eder ama maalesef Sal karakterini canlandıran Cazale de filmden 3 yıl sonra kanser sebebiyle aramızdan ayrılır..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder